Acum un an
Recomandare turistică: Cheile Bicazului, călătorie printre stânci
Cheile Bicazului este acea regiune ce face legătură între Transilvania şi Moldova, funcţionând pe post de graniţă între cele două mari regiuni ale României. Regiunea Cheilor Bicazului este cunoscută ca fiind o regiune deosebit de pitorească. Tocmai din acest motiv, anual atrage o sumedenie de turişti dornici de a explora frumuseţile naturale ale ţării noastre. Cuprinsă între Lacul Roşu şi Bicazul Ardelean, zona Cheilor Bicazului se întinde pe o suprafaţă de 6 km. Ca şi reper, această suprafaţă este străbătută de DN12C, ce leagă oraşele Gheorghieni şi Bicaz. În linii mari, zona Cheilor Bicazului este situată în partea de centru a munţilor Hăşmaş, ce aparţin de Carpaţii Orientali, între judeţele Harghita şi Neamţ, în Nord-Estul ţării.
Dacă este să intrăm şi mai mult în amănunte, Cheile Bicazului se află la aproximativ 20 km de oraşul Bicaz şi reprezintă una dintre cele mai atrăgătoare şi frumoase regiuni turistice existenţe. Ca şi graniţe propriu-zise, geografic vorbind, amintim că la Nord-Vest găsim Suhardul Mare, cu o înălţime de 1506 metri, iar la Sud-Est Suhardul Mic cu o înălţime de 1352 metri.
Cheile Bicazului fac parte din concernul Parcului Naţional Cheile Bicazului a Hăşmaş. Aceast parc naţional include în patrimoniul sau, de asemenea Lacul Roşu, Cheile Bicazului, Cheile Suagului, Hasmasul Mare (Piatra Singuratică), cât şi Hasmasul Negru.
Drumul şi împrejurările
Drumul este format din serpentine de o frumuseţe covârşitoare. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care această locaţie este ideală pentru plimbări montane. Alt motiv demn de ţinut seamă este faptul că în această zonă există peşteri şi ele de o frumuseţe nemaipomenită, ascunse între pereţii de calcar ai stâncilor. Printre aceste peşteri amintim de Peştera Neagră, de Peştera Cascadă, dar şi de avenele Licas şi Trei Intrări. Cursurile mici de apă aflate în zonă, fac posibilă existenţa altor chei mai mici cum ar fi Cheile Laposului, Cheile Sugaului, Cheile Bicajelului.
De asemenea, ne vom putea bucura să admirăm un splendid masiv stâncos cu înălţimea de 1120 metri ce poartă numele de Piatra Altarului (masiv stâncos în jurul căruia se strâng multe legende). Însă, acesta nu este singurul masiv stâncos din acea zonă, dacă este să amintim de Piatra Pintestilor, cu o înălţime de 847 metri, Piatra Arşiţei de 835 metri. Însă, nu trebuie uitat nici de Piatra Surducului, de Poarta de Piatră sau de Poliţele Bardosului.
Cazarea
Cazarea se poate realiza prin intermediul agenţiilor de turism ce oferă programe spre această locaţie de o frumuseţe ieşită din comun, turistul beneficiind, în funcţie de ofertele agenţiei la care apelează, de preţuri convenabile cât şi de facilităţi incluse în procedeul de cazare, în funcţie de gusturi dar şi de necesităţi.
De asemenea, cazarea se mai poate realiza şi persoanal, mergând la destinaţie şi apelând la serviciile multor pensiuni şi case de vacanţă din acea zonă. Cazarea se poate face, însă, şi la mică înţelegere, mulţi localnici oferindu-şi spaţiul de cazare contra cost. Avantajele alegerii unei astfel de opţiuni este reducerea considerabilă a plăţii de cazare. Indiferent de metoda aleasă, este bine de ştiut că majoritatea acestor puncte de cazare se află în imediata apropiere a Cheilor Bicazului şi a Lacului Roşu, însă şi în localitatea Bicaz.
Trasee calculate în kilometri
De la Bacău, spre Cheile Bicazului vom lua drumul ce trece prin Piatra Neamţ, acest drum având o lungime de aproximativ 115 kilometri, în schimb. De la Iaşi, trecând prin Roman, iar apoi prin Piatra Neamţ, vom totaliza un drum de 187 kilometri, în timp ce, dacă punctul de plecare este Miercurea Ciuc, luând drumul Gheorghieni-ului, vom parcurce aproximativ 85 kilometri.
Indepărtându-ne de Miercurea Ciuc şi plecând de la Tîrgu Mureş, vom trece prin Sângiorzul de Pardure, Sovată, Gheorgheni, ajungând la Cheile Bicazului după aproximativ 144 kilometri.
Drumul dinspre Bistriţa este echivalent ca lungime cu cel dinspre Iaşi, cu o lungime de 187 km, ruta fiind Reghin, Topliţa, Gheoghieni, destinaţia finală Cheile Bicazului.
Este bine de ştiut că, odată ajunşi în această zonă, putem lua orice drum dorim, pentru a vedea şi alte frumuseţi ale naturii, sau chiar mănăstiri din judeţul Neamţ, de o importanţă culturală majoră, dar nu numai. Astfel, Cheile Bicazului este zona ce nu trebuie ratată sub nicio formă, în cazul în care dorim să atingem cât mai multe obiective turistice ale acestei ţării.
1 comentarii:
am fost si eu odată pe-acolo. e mișto
Trimiteți un comentariu