Biserica Evanghelică Viscri reprezintă una dintre construcţiile reprezentative ale Braşovului, fiind o construcţie în stil gotic. Aceasta este caracterizată la interior de incinta dublă care a luat naştere pornind de la o capelă cu formă rectangulară. Aceasta reprezintă una dintre puţinele biserici-sală romanice ale secolului XIII, iar împreună cu alte biserici cetate face parte din Patrimoniul Unesco după 1990.
Despre Biserica Fortificată de la Viscri:
Biserica datează din secolul al XII-lea, când a fost construită având ca punct de plecare o veche temelie romanică. Numele acesteia provine din sasescul aweibkirch”, care tradus în latină înseamnă aalba eclesia” ce s-ar traduce în romană în biserică albă. Punctul de plecare, temelia romanică, este lăsată aici în urmă de secuii care au ridicat un mic loc de rugăciune din calcar alb-verzui, loc folosit mai târziu şi îmbunătăţit de saşi cu o tribună din lemn. La mai bine de un secol şi jumate se construieşte şi locuinţa grevarului şi a familiei acestuia. Când familia grevarului moare, undeva la începutul secolulul XIV, capela intră în grija obştei şi astfel va trece printr-o serie de transformări; astfel, altarul este modificat şi transformat într-un cor de formă trapezoidală, i se adaugă ceva mai târziu arcuri semicirculare şi supraînălţate. Zidurile sale înalte împiedicau asediile să aibă succes. De aici se arunca deseori cu apă fiartă asupra cotropitorilor.
Biserica trece prin câteva modificări care au ca scop precis fortificarea acesteia până în prima jumătate a secolului XVI. Aceasta câştigă în suprafaţa sa şi turnul locuinţă în care în secolul XIV a locuit grevarul şi familia acestuia, care urma să fie folosit pe post de turn de apărare, la această decizie contribuind şi forma piramidală a acoperişului. Secolul XVII aduce alte modificări asupra Bisericii Fortificate din Viscri: se construieşte în jurul acesteia un zid de apărare, zid construit din piatră de rău cu înălţimea între 5.5 m şi 7 m. Un alt zid, cu două turnuri se înaltă pe latura nord-vestică (între anii 1630-1648), arhitect ale acestor modificări fiind Johann Hartmann. Aici, în turnul de pe partea de vest era adăpostul preotului în cazul în care biserica ar fi fost supusă unui asediu. Un secol mai târziu, se înaltă încă un rând de ziduri, iar după 100 de ani, în spatele zidurilor se construiesc lăzi de amplasare a alimentelor (cereale), animalelor şi oamenilor în caz de asediu.
Bine de ştiu dacă ajungi acolo:
Biserica este amplasată la 7 km de satul Dacia, în judeţul Braşov. Un alt punct de reper, poate fi jumătatea distanţei dintre Braşov şi Sighişoara. E bine de ştiut că pentru a ajunge aici, după ce ieşim de pe E60/DN13 la Bîrneşti, avem de străbătut un drum de ţară până în Dacia, drum care în prezent, nu se află într-o stare prea bună.
Pe lângă biserica care este o adevărată fortăreaţă, aici poate fi admirată o întreagă colecţie expusă la muzeul etnografic; acesta prezintă publicului obiecte cu adevărat reprezentative vieţii de zi cu zi a locuitorilor, tradiţiilor şi obiceiurilor zonei.
Mulţumiri: www.turistderomania.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu