Ads banner 468x60

.

New Project: "Dorna-Watra" Book

Cu toții știți unde locuiesc, cu toții știți că este o stațiune montană superbă, un loc de recreare superb, cu clădiri vechi, biserici diverse, culturi diferite și religii din mai multe colțuri ale planetei. Este un oraș vizitat de foarte mulți turiști în decursul unui an, mai ales în sezonul friguros, când turiștii se pot delecta cu diverse festivaluri și spectacole la baza pârtiei orașului.

Probabil v-ați pus întrebarea, după titlu, care este noul proiect? Cu toate că orașul este cunoscut atât în țară cât și în străinătate, este foarte puțin promovat pe internet și în literatură, din acest motiv m-am hotărât acum circa 7 zile să încep să scriu o carte a orașului care se va intitula "Dorna-Watra", voi aduna fotografii vechi, fotografii noi ale clădirilor, orașului, obiectivelor turistice, străzilor lăturalnice și blocurilor comuniste; voi realiza interviuri cu locuitorii trecuți de o vârstă, voi încerca să discut și cu primarul pentru un eventual sprijin, și voi face tot posibilul să obțin copii după diverse documente din arhiva orașului. Mai multe detalii puteți găsi pe siteul acestei cărți, la secțiunea Despre blog. Aștept părerile voastre vis-a-vis de acest proiect și disponibilitatea dumneavoastră de a sprijini proiectul și siteul acestuia. Vă aștept comentariile tuturor la acest articol.

UPDATE: În câteva zile vor apărea și bannerele proiectului!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Salut Ciprian !
Primul lucru care va trebui sa/l faci este acela de a CITI Tot ce s-a scris despre Vatra Dornei pana acum ( vreo 30 de carti ). Apoi sa-i contactezi pe acei autori care mai traiesc azi (Dl.Petru Taranu de exemplu) . Si sa stii ce vrei sa-i intrebi.
In paralel fa sute de poze din oras .
In ultimii 10 ani s-au distrus in Vatra Dornei niste lucruri de acaror importanta foarte putini oameni isi pot da seama- vezi platforma industriala FORESTA. Intr-o discutie particulara ti-as putea spune mai multe.
Trebuie sa SCOTOCESTI , sa-ti intrebi cunoscutii, prietenii , neamurile ,vecinii daca au ceva legat de ceea ce te intereseaza.In mod sigur iti spun ca exista lucruri inca nearatate .
Mai discutam !
Andrei, Vatra Dornei
Muzeolog

Daniel spunea...

Andrei: Astept telefonul tau! De abia astept sa discutam la o bere despre acest subiect! Toate bune! :)

Anonim spunea...

Salut Ciprian !

Nu beau bere si nu-ti recomand asa ceva ! Alcoolul distruge celulele nervoase , e dovedit !
Pana te sun du-te la biblioteca municipala si consulta lucrarile despre istoria orasului pe care le vei gasi la raftul cu acces direct !
Dar poate ca nu vei putea , e vacanta si stiu ca nu locuiesti in Dorna. Stiu unde locuiesti , mi-am dat seama dupa fotografii si persone pe care le cunosc . Relativ recent a fost realizata monografia localitatii tale. Consult-o ca exemplu. Consulta-i cu atentie bibliografia.
Cu catva ani in urma am dus cu masina un foarte batran veteran de razboi , din Vatra Dornei pana intr-o extremitate a localitatii , unde locuia el. Mie-mi plac batranii pentru ca stiu multe. Nu cred ca mai traieste , era foarte batran si bolnav iar de nume nici nu l-am intrebat; mi-a povestit lucruri din razboi si a fost extrem de stimulativ pentru mine.
Dar ce vreau sa spun ? Vezi care sunt persoanele mai in varsta de pe acolo incearca sa le contactezi indiferent de gradul lor de pregatire.Poti discuta multe,le poti pune multe intrebari , dar si intrebatul e o arta. In foarte multe familii sunt vechi fotografii , ante WW II, facute chiar in Dorna. Unele case mai vechi au poduri sau suri in care mai gasesti lucruri vechi si care se distrug prin nepasare si necunoastere .Stiu pt ca am cercetat lucrul acesta chiar acolo.Si acele lucruri merita fotografiate. Du-te si fotografiaza batranii in haine populare la ei acasa;ai putea astepta Pastele cand ai putea obtine mai usor acceptul lor in acest sens.
Deci : eu zic ca ar fi foarte bine sa te concentrezi si pe istoria propriei tale localitati. In acest fel dai o sansa si trecutului si viitorului.Nici nu-ti poti da seama cate lucruri necunoscute,ne puse in valoare, poti descoperi !
Hai , la treaba , NU PIERDE TIMPUL , ai multe de facut !
Andrei, Vatra Dornei

Anonim spunea...

Salutare,iti doresc succes si spor la treaba !Astept si eu informatii in legatura cu luptele din primul razboi mondial din zona dornelor si dupa cum ti-am spus ,te pot sprijini cu ceva fotografii vechi ale orasului si cu poze ale catorva obiecte militare folosite in timpul razboiului.
Te salut! Cristian.

Trimiteți un comentariu

 

Statistici

Free Page Rank Tool Alexa Traffic Rank Checker