Ads banner 468x60

.

Cum se fotografiază păsările? De ce setări este nevoie?

Unul dintre cele mai cunoscute exemple de utilizare a timpului de expunere îl întâlnim în fotografiile cu păsări colibri. În timp ce micile zburătoare "plutesc" în căutarea nectarului florilor, aripile lor se mișcă cu aproximativ 80 de bătăi pe secundă. Privite cu ochiul liber și chiar atunci și chiar atunci când încercăm să le fotografiem, în locul aripilor se văd doar niște umbre mișcate. Acest fenomen îl putem observa și la păsările mai mari. Pentru a "îngheța" mișcarea lor, secretul este să folosim expuneri foarte scurte. Cele mai multe aparate moderne de fotografiat folosesc timpi de expunere de ordinul 1/2000, 1/4000 și chiar 1/8000, timpi suficienți pentru scopul nostru. Mai avem nevoie de un obiectiv puternic (200-400mm) și de un subiect de fotografiat.

Acum că înțelegem principiul, putem să obținem fotografii în care zborul și mișcarea aripilor păsărilor să pară înghețate. Poate că unii vor dori să folosească timpul de expunere într-un mod mai creativ. Cum ar fi însă dacă urmărim exact contrariul regulii învățate până acum, și anume că mișcarea aripilor să se observe în imagine? Pur și simplu, în modul TV alegem un timp de expunere mai lung. În exemplele alăturate, fotograful a folosit timpi de expunere diferiți:
- 1/2000 - pentru a îngheța mișcarea aripilor
- 1/500 - pentru efect de aripi mișcate
1/2000 - pentru a îngheța mișcarea aripilor














1/500 - pentru efect de aripi mișcate












Explicația fenomenului:
Obturatorul este cel care împiedică lumina să ajungă la senzor și poate fi comparat cu pleoapele ochilor. Când apăsăm butonul declanșator, obturatorul se deschide și se închide rapid, astfel încât senzorul recepționează o anumită cantitate de lumină. Durata în care obturatorul rămâne deschis, permițând luminii să ajungă la senzor, este numit timp de expunere, acesta fiind măsurat în fracțiuni de secundă, de exemplu: 1/1 (o secundă), 1/30 (a treizecea parte dintr-o secundă), 1/125, 1/500, 1/4000 etc. Așa cum vom vedea, ca și celelalte setări ale aparatelor foto, timpul de expunere se modifică în trepte. Astfel, un timp de expunere de 1/1 este cu o treaptă mai mare decât unul de 1/2, fiind de două ori mai lung. După același principiu, o expunere de 1/125 va fi cu două trepte mai mare decât una de 1/500, iar o expunere de 1/2000 va fi cu patru trepte mai mică decât una de 1/125.

Tips - prioritatea de timp:
În fotografia de păsări se impune să renunțăm la setările automate. Chiar dacă sunt comode, acestea ne vor îngrădi mult posibilitățile de exprimare. Modurile "Manual", "Prioritate de timp" și "Prioritate de diafragmă" - notate cu M, TV, respectiv AV, la majoritatea aparatelor fotografice compacte - sunt mult mai potrivite pentru a încerca să obținem ceva inedit. Detalii despre cum poți folosi aceste setări găsești în cartea tehnică a aparatului și nu insistăm acum prea mult asupra lor. Cel mai simplu este să setezi aparatul în modul "Prioritate de timp" (TV) și să selectezi un timp scurt de expunere, de 1/2000 sau 1/4000.
Ca să poți declanșa în momentul decisiv, focusează din timp zona care te interesează, ținând apăsat la jumătate butonul declanșator. Alege locul potrivit unde crezi că vor veni păsările și așteaptă cu aparatul la ochi. Când subiectul, în cazul nostru pasărea, ajunge în acea zonă, apasă butonul până la capăt.

Text de Bogdan Greavu, Terra Magazin, nr.11/2011. Toate drepturile rezervate.

1 comentarii:

Andrei Oprea spunea...

Foarte utile posturile tale! Felicitari!

Trimiteți un comentariu

 

Statistici

Free Page Rank Tool Alexa Traffic Rank Checker