Ads banner 468x60

.

Fraudarea ouălor și a derivatelor din ouă

Oul trebuie păstrat, procesat şi consumat respectând anumite condiţii, deoarece nerespectarea acestora poate declanşa bacterioze cu Salmonella, Escherichia sau Proteus. Mai ales în cazul ouălor de raţă se întâlneşte infecţia cu Salmonella.

Omul poate consuma ouă provenite de la diferite specii de păsări domestice sau sălbatice: găină, curcă, raţă, gâscă, bibilică, prepeliţă şi struţ. Oul are o valoare nutriţională excepţională prin calitatea proteinei din albuş, considerată ca etalon pentru aprecierea valorii biologice a celorlalte proteine animale sau vegetale. Gălbenuşul de ou este o sursă preţioasă de nutrienţi esenţiali, inclusiv grăsimi sănătoase, cum ar fi acidul gras esenţial Omega 3.

Compoziţia ouălor variază în funcţie de: rasă, specie, anotimp, sistem de creştere a animalului de provenienţă şi de componenţa hranei. Nu este indicat consumul de ouă integrale crude din cauza conţinutului de avidină din albuş, care blochează absorţia vitaminei B7, inducând carenţe ale acesteia.

Ouăle alterate, provenite din incubarea mai multe zile la 37 grade C, dar depistate ca nefertile pot fi comercializate ca atare sau sub forma lichefiată. Aceste ouă au un potenţial crescut de a declanşa toxiinfecţii alimentare. De asemenea, ouăle proaspete clasa A nu trebuie să fie spălate înainte de comercializare. Acest proces este aplicat numai ouălor destinate industrializării, care sunt spălate cu apă caldă clorinată şi apoi spălate.

Ouăle de prepeliţă:
Sunt deosebit de hrănitoare, mai ales atunci când sunt obţinute de la păsări crescute în sistem ecologic. Sunt, se pare, mai puţin alergene decât ouăle de găină. Se vor consuma de preferinţă preparate prin fierbere sau scrob (omletă). Consumul lor în stare crudă poate avea unele riscuri, din cauza scăderii absorbţiei biotinei sau transmiterii unor microorganisme nedorite. Se pot consuma 1-5 ouă pe zi, de către persoanele sănătoase.

Prospeţimea ouălor se apreciază uşor prin introducerea lor într-un vas cu apă cu fundul plat. Astfel, oul proaspăt de până la 4 zile adoptă o poziţie orizontală şi stă la fundul vasului. Pe măsură ce oul este mai vechi, poziţia sa orizontală tinde să devină verticală, cu camera de aer în partea de sus. Dacă oul este vechi de 7-8 zile, poziţia sa în apă este dată de unghiul de 20-25 grade format de axul mare şi fundul vasului; după 15 zile unghiul devine de 45 grade, iar la 21 zile unghiul este mai mare de 75 grade. Păstrarea ouălor se face în ambalajul original în frigider la temperatura de +4 grade C.

De preferat ar fi să consumăm ouă ecologice, inscripţionate cu cifra 0 sau ouă de la găini crescute la sol sau un aer liber (inscripţionate cu 1 şi 2), evitând consumul celor obţinute de la găinile crescute la baterie (inscripţionate cu cifra 3). Inscripţionarea ouălor se face conform reglementărilor Uniunii Europene. Ouăle de prepeliţă ar trebui să fie de asemenea consumate, cu precădere cele crescute în sistem ecologic, fecundate. În plus, oul crud, dacă este aşezat pe o suprafaţă plană şi rotit, mişcarea de rotaţie este frânată imediat. Oul fiert tare, însă rotit, îşi va continua rotaţia cu uşurinţă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Statistici

Free Page Rank Tool Alexa Traffic Rank Checker